Én meg a MENTES táplálkozás?!

Hagyományos magyar vendéglátó családban nőttem fel, ahol apukám olyan ételekkel, ízekkel varázsolt el engem, a családot és bárkit, ami örök emléket adott annak, aki csak evett a főztjéből.

Szerintem az ő szeretnyelve az ételek elkészítésében és tálalásában rejlett. Túlzás nélkül, akit megvendégelt azóta is van egy ízélménye, története a tálalásról, arról a könnyedségről, ahogy főzött. Nálunk az ÉLET az asztal körül, és konyhában volt főképp.

Voltak “így kell” dolgok a konyhájában, de mégis belevitte sok mindenbe a kreativitást és azt, ami éppen otthon volt, és belefért számára a hagyományos alapanyagok közé.

Imádtam az ételeit, de a testem egy idő után jelezni kezdett, hogy legyek sokkal tudatosabb.

Egyáltalán nem volt könnyű. A megszokás nagy úr és a környezet gondolatai is befolyásol minket, ha hagyjuk.

Emlékszem amikor előálltam azzal, hogy ezentúl mit nem eszem, és mit eszem. Lelkes voltam, mert a döntésemet megelőzte több kellemetlen testi tünet, és egy olyan roham, amiben akkor azt hittem feldobom a pacskert.

Hála túléltem, és kaptam egy újabb esélyt arra, hogy sokkal jobban figyeljek arra, hogy számomra mi segíti az egészséget, és mi az, ami inkább megszokás, de nem szolgálja a szervezetem működését.

Nagyon szeretett apcus, de nem rajongott az ötletemért, és akkor még nagyon finoman fogalmazok- , hogy kihagyok az étkezésemből addig természetes ételeket. Ugyan próbált nekem kedveskedni, és volt amivel sikerült is, de több dologgal az agyára mentem az új “hóbortommal” kapcsolatban.

Nagy gyakorlatisága és ismerettel volt minden hagyományos magyar konyhai alapanyaggal, de a rizsliszt, a zab, a köles, a rizstej, gluténmentes tészta, és társait nem fogadta akkora örömmel.

Tény, hogy nagyon nem úgy viselkednek, mint a megszokott lisztek, vagy tészták, és az ember szereti azt tapasztalni, amit megszokott.

Emlékszem veszekedés, és sikertelenség lett a vége a lelkes mentes palacsinta készítésnek. Leragadt, szakadt, nem lehetett tekerni, túl vastag lett, és még ízetlen is a megszokotthoz képest.

Azt mondta, hogy kár a díszítés is rá, és hogy többet ne kérjek tőle ilyen sz@rságot...

Meg kell valljam valóban magasra tette a mércét az ízek kapcsán is, így fokozottan nehezített pálya volt a váltás, de határozottan megérte és ma már nekem is sikerül magamat, és másokat is elvarázsolni a mentes konyhai alkotásaimmal.

Észreveszem, hogy mennyi mindent tudtam tőle ellesni, és átültetni a MENTES és tudatos táplálkozásomba, csak a lelkesedésem, és a kreativitásom kellett hozzá.

Ami pedig itt - ahogy az élet más területein is - kiemelkedően fontos volt az a kitartás, mert bizony nem kevés sikertelenségem akadt az átállás közben, ahol bőven találtam volna okot, hogy feladjam az egészet, de hála nem tettem.

Volt idő, amikor lemondásként éltem meg a váltást, ma meg már pont annyira könnyed és természetes, mint korábban a hagyományos.

Újabb könyvet tudnék írni, - és fogok is - a tapasztalataimról a váltás teljes történetéről, de addig is megosztom veled azt az 50 praktikát, trükköt, bevált készítési módot, vagy információt, amit szuper lett volna előbb tudni, hogy még könnyebben menjen a MENTES és tudatos(abb) étkezésre való váltás és megtartás a mindennapjaimban.

Az fontos, hogy nem lettem szakember, sem tanácsadó, egyszerűen még lelkesebb, és szerelmese a MENTES sütésnek, főzésnek.

A szubjektív tapasztalataim osztom meg minden szépítés nélkül. Továbbá örömmel adom át a bevált receptjeimet, kialakult listáimat, és praktikáimat, hogy Neked már sokkal könnyebb, és élvezetesebb élményeid legyenek a saját konyhádban.

Vágjunk is bele!
Folytatás a MENTES konyhám 50 árnyalata heti díjmentes sorozatban.

Szia, Mosolyka vagyok!

A sütés-főzés felér nekem 2 tábla csoki boldogságával. Vendéglátós családba születtem, így a MENTES étkezésre váltás nehéz volt a megszokások, elvárások miatt, de ma is jó döntésnek tartom.

A sikertelenségek után, ma már kitapasztaltam, hogyan lehet finomakat enni. Lemondások helyett felszabadulásnak érzem.

Örömmel mesélek, mert bárcsak hamarabb tudtam volna néhány dolgot.

2020-ban megszületett a szererelemvállalkozásom férjem bátorítására:

Mosolyka Flow - Vegan food & drink, ahol olyan finomságok várnak, amik segítettek, hogy beleszeressek a növényi alapú ételekbe.