Ropogós, belül puha kenyér! Házilag könnyedén!

Számtalan dolog egyike, amit imádok, az a friss ropogós, belül puha kenyér. Amikor belepi az egész lakást az a bizonyos illat...

Néhány napja úgy jött ki a lépés, hogy Sankóm éjfél fele kezdte el sütni a reggeli kenyerünket, így nincs mit szépítenem 3/4 1-kor megettem egy szeletet, és bűntudat helyett, kiélveztem minden pillanatát!

A lehetőségekhez képest a húst, tojást, kristálycukrot, tejtermékeket könnyebb volt lecserélnem más alternatívákra az életemből. (Későbbiekben fogok mesélni a miértekről is.) De a kenyér, és a sütik, piskóták a gyengéim...

Bakancslistás célom volt, hogy növényi alapú finom, gyermekkorom ízű, állagú piskótát készítsek.

Míg a tojást, és a tejtermékeket a lelkem és a hasam sem kultiválja évek óta, addig a glutén kapcsán nincs allergiám, viszont előnyben részesítem a finom(!) gluténmentes kenyereket, sütiket.

Viszont gluténmentes kenyerek terén két végletet tapasztaltam: Száraz és ízetlen, vagy egekbe az ára, és pici. Aztán kaptam egy receptet Sebestyén Szilvitől, ami ízélményt, és sikerélményt is adott! Picit magamra alakítottam, és IGEN imádom, pedig gluténmentes!

Az egyik legjobb benne, hogy NEM KELL DAGASZTANI, GYÚRNI!

Hozzávalók:

- 1,5 bögre kölesliszt
- 1 bögre csicseriborsóliszt
- 1 bögre barnarizsliszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 4 evőkanál útifű maghéj
- 1 evőkanál
- 4 evőkanál citromlé
- 3,5 bögre víz
- Szezámmag a tetejére (Optimális, és más mag is lehet!)

Ha az alapanyagok közül valamelyik van itthon, például egész köles azt ledarálom MiniMukival, azaz Thermomixel, de akár kávédarálóval is, csak hosszabb idő. Így totál friss a liszt!

A liszteket és a többi száraz alapanyagokat összekeverve hozzáadom a citromlét és a vizet, majd mehet előmelegített 180 fokos sütőbe egy szilikonos vagy sütőpapíros tepsibe a palacsinta tészta sűrűségű, de folyós massza. Akár megszórva szezámmaggal, de mehet bele napraforgómag és más magok is egészben – 60-70 percre.

Próbálgasd bátran, sikerülni fog! Nekem 3. alkalomra lett tökéletes. Kívül ropogós, belül puha. Nincs fehérkenyèr íze és állaga, mégis ízlik nekünk és még fehérjèben, proteinben is gazdag. Pirítósnak is tökéletes!

A videóban azt mondom, hogy az alapanyagok megkaphatóak a Mosolyka Flow oldalon, de jelenleg nem, viszont könnyen beszerezhetőek gyakorlatilag bárhol. De a különleges szendvicskrémek továbbra is elérhetőek nálunk, amiket viszont jó szívvel ajánlok. Például a füstölt padlizsánkrémből sosem elég!

Ez az a bizony kenyér, ami éjjel készült, és ennek bizony isteni igazi kenyér íze, és állaga volt! Még melegen vágtuk, így nem lett szép a szelet. Nem gluténmentes, és élesztővel van! 72 órás kovászolt kenyeret is készítünk, ami sokkal jobb a testünknek.

Férjem szeret a legtöbb ételhez kenyeret enni. Időnktől, és kedvünktől függ, hogy éppen melyiket készítjük.

- 500 g liszt (én királybúzát használok)
- 500 ml 40 fokos tiszta víz
- 1 evőkanál
- 1 evőkanál száraz élesztő
Ezt sem kell gyúrni!

A száraz alapanyagokat beletesszük egy nagyobb tálba (liszt, só, élesztő), majd jól elkeverjük, és jöhet a 40 fokos tiszta víz, amivel könnyedén összekeverjük, hogy ne legyen benne száraz liszt.

Nokedli szerű állagot kapunk, majd 30 percet letakarva pihenni hagyjuk. Szilikonnal, vagy sütőpapírral kibélelt magasfalú formába tesszük. Aztán előmelegített sütőben 20 percig 240 fokon sütjük, és végül még 50 percet 180 fokon.

Fontos kitapasztalni a sütőd milyenségét! Magas hőfokon addig sütöm csak míg megdagad, és aranybarna lesz a teteje, utána lejjebb veszem, mert különben a héja vastag, és nagyon kemény lesz!

Szendvicskrém receptek lesznek, de addig is, ha ínyencségre vágysz, nézd meg a Mosolyka Flow finomságokat.

Megvallom, hogy nekem nagyon meggyűlt a bajom a kovászos kenyérrel. Nagyon lelkes voltam, de borzasztóak lettek. Mivel akkor épp sláger lett, így rengetegen osztották meg a csodás művüket, de nekem egy évig totál sikertelenség volt a sütés.

Aztán megjött az áttörés! Nem vagyok az a feladós fajta, inkább csak azt szoktam mondani, hogy felfüggesztem a megoldás megtalálásáig a célt.

Így történt ez a kovászolt kenyérrel is, és még a növényi alapú piskótával is, és be kell valljam kezdetben egy egyszerűnek tűnő zöldséglevessel is, ami sokáig ízetlen volt, de nagyon!

Én sem születtem konyhatündérnek, de sok "ajaj" után jött az örömteli: EZ AZ! 🙂

Egy hét múlva elmesélem, hogy mi volt a története, az indítórugója a MENTES étrendváltásomnak, és azt is, hogy mi segített a kitartásban, amikor hónapokig azt sem tudtam, hogy eszik, vagy isszá azokat a "fura" alapanyagokat...

Ha kezdetben csak "instant" ismerkednél a gluténmentes kenyérsütéssel, akkor az a jó hírem, hogy van a Mosolyka Flow kenyér és péksütemény lisztkeverék, amivel igazán könnyű dolgod lesz, és még mellé 100% NYAMI GARANCIÁT is kapsz.

Zsuzsa (Geisslerné Lentsch): Kész lett és nagyon jó az állaga is, köszönöm a receptet és a tippet.

Ui.: Valaki írta, hogy nem lett neki ilyen laza a Mosolyka Flow kenyér tésztája. Azt javasoltam, próbálja az adott receptet dupla citromlével az lazít rajta a szódabikarbónával. Sikerült!


Folytatás a MENTES konyhám 50 árnyalata heti díjmentes sorozatban.

Szia, Mosolyka vagyok!

A sütés-főzés felér nekem 2 tábla csoki boldogságával. Vendéglátós családba születtem, így a MENTES étkezésre váltás nehéz volt a megszokások, elvárások miatt, de ma is jó döntésnek tartom.

A sikertelenségek után, ma már kitapasztaltam, hogyan lehet finomakat enni. Lemondások helyett felszabadulásnak érzem.

Örömmel mesélek, mert bárcsak hamarabb tudtam volna néhány dolgot.

2020-ban megszületett a szererelemvállalkozásom férjem bátorítására:

Mosolyka Flow - Vegan food & drink, ahol olyan finomságok várnak, amik segítettek, hogy beleszeressek a növényi alapú ételekbe.